duminică, 19 august 2007

My house-village Sacel,district Maramures, country Romania Casa mea-satul Sacel, judetul Maramures, tara Romania. photo Dan Mecles

Un comentariu:

Dan spunea...

INTRODUCERE :
Maramuresul istoric este locul unde traditiile, obiceiurile si mestesugurile se pastreaza din timpuri timpuri stravechi cu oameni cinstiti, harnici si primitori fiind asemanat cu un colt de rai care merita vizitat.
Moara lui Mecles din Sacel este un loc foarte pitoresc si vizitat de turisti care revin de fiecare data cand viziteaza Romania. Moara este foarte veche si este compusa din doua mori ,o valtoare si masina de prelucrat lana, pastrandu-se aceasi traditie foarte veche iar ceea ce le da un farmec aparte este si ca o dovada vie ca toate aceste masinarii sunt puse in miscare doar cu ajutorul apei care se numeste raul Iza .

Situata in comuna Sacel centru, moara beneficiaza de o locatie foarte buna fiind o zona linistita cu oameni pasnici iar lungimea paraului morii este de peste 400 metrii si cu o panorama impresionanta.
Apa este captata si oprita din cursul ei iute si apoi redirectionata acolo unde este nevoie cu ajutorul unei platforme din lemn-postade brad si plop numit “starp” cu o lungime de peste 14 metri si o latime de 3,5 metri , care are un rol important deoarece cu ajutorul unei stavili regleaza si asigura volumul de apa necesar, iar surplusul de apa cade prin cascada starpului de la 3,5 metri inaltime, reluandusi cursul normal in parau.
De remarcat este faptul ca moara este bine intretinuta pastrandu-se aceasi tehnologie ca acea folosita in timpurile stravechi, iar la intrare din primele clipe ale vizitei vei fi intampinat de o adiere proaspata si racoroasa a apei, urmat de sunetul continuu cu bulbuci si spume albe care rezulta din caderea apei din cascada oferindu-ti un farmec aparte.
Prima moara denumita si “Moara Malaiului”fiindca se macina boabele de porumb numite”malai” are o piatra masiva, dura, avand greutatea de peste 300 de kilograme. Se macina pentru consum, din faina obtinuta se fierbe la foc rezultand mamaliga numita popular “colesa”, dar mai ales pentru boabele de malai prajite, acestea se macina rezultand o faina cu o aroma proaspata si puternica utilizandu-se pentru consum purtand denumirea traditionala de ”faina de parga”.
A doua moara se numeste “Moara Manantelelor” datorita cerealelor mai marunte, are o piatra mai fina si mai usoara, avand greutatea de 200 kilograme aici se macina ovazul, orzul,secara si graul, iar faina obtinuta din aceste cereale se foloseste pentru hrana animalelor.
Morile beneficiaza de o putere de macinare mare fiind puse in miscare prin caderea apei folosindu-se canale speciale numindu-se “jgheaburi”,acestea sunt construite din lemn de brad.
Rolul principal il au rotile masive cu cupe numite popular “pene”,construite din lemn de fag si stejar care sunt rezistente la uzura apei.
Valtorile sunt construite din posta de lemn de brad numite popular “doage”, acestea sunt taiate conic popular “cioplite” pe toate fetele, dupa care doagele sunt fixate in plan vertical inclinate spre exterior, iar cu ajutorul unui cerc din lemn numit popular “colac” formeaza valtoarea.
Datorita presiunii apei, valtoriile au rolul de a spala si prelucra cergile scotand puful le face mai groase si mai mici in functie de cererile clientilor . Valturarea cergilor se face in functie de constructia si materialele tesute, respectiv lana acestora, iar perioada de valturare difera astfel: de la 12 ore la 48 ore, in functie de tipul si calitatea lanei.
Masina de prelucrat lana este de origine germana, numita si popular “fosalai”, este o instalatie foarte veche de peste 100 de ani [1905] si este pusa in miscare cu ajutorul apei. Aceasta masina are un rol esential deoarece este cea care scalmana si prelucreaza lana facand-o moale si catifelata. Va voi prezenta cele doua faze de prelucrare:
Prima data se introduce lana pe o banda printr-un scalmanator numit popular “leagan” cu peste 1000 de dinti de otel. Acestia rup lana si o scalmana.
In cea de-a doua faza se introduce lana pe a doua banda, apoi lana este selectata prin mai mai multe turbine, dupa care aceasta se descarca pe o doba